Väderåret 2022 i korthet
Lindrig men lång isvinter
Trots en lindrig isvinter med en maximal isutbredning redan den 4 februari, blev vintern väldigt utdragen och det dröjde till 3 juni innan all is till havs hade smält.
Efter en tids kyla i norra Sverige, lade sig den första tunna isen redan den 25 oktober 2021 i inre vikar i norra Bottenviken. Nästa period med tillfrysning kom i samband med en kall period i slutet av november och början av december 2021. Kylan höll i sig i början av januari och den 10 januari hade i stort sett hela Bottenviken och Norra Kvarken blivit täckta med is första gången denna vinter. Mildare och blåsigare väder tog över, men i början av februari fick vi åter kyla som skapade årets största isutbredning den 4 februari med 91 000 km2.
Se karta över maximal isutbredning 2022.
Därefter blev det åter mildare och blåsigare, men perioder med kyla återkom då och då under vintern och våren. En längre period i mars fanns isen till sjöss i Bottenviken samlad i den nordöstra delen, där den sköts ihop och blev 30-70 cm tjock.
I april drev nordliga vindar ner isen söderut i Bottenviken. Istjockleken ökade ytterligare och på centrala Bottenviken blev isen 50-80 cm tjock. Längre fram i april tog mildare luft över och avsmältningen tog fart. Nya perioder med kall luft löste dock av ända in i maj.
I slutet av maj fanns den sista isen rätt samlad mot den finska sidan i mellersta Bottenviken, medan övrig is hade smält. Därefter dröjde det till den 3 juni innan det blev helt isfritt.
Ytvattentemperaturer nära normala
Ytvattentemperaturen i havet höll sig nära den normala under vintern, i de södra farvattnen något över.
I mars började temperaturen sakta stiga i de södra farvattnen och ett nytt temperaturrekord för månaden noterades i Kungsholmsfort den 26 mars med 6,9 grader. Resten av våren steg ytvattentemperaturen i normal takt.
I juni fortsatte ytvattentemperaturen att stiga, men först i midsommarveckan tog värmen över på allvar. Då var månadsmedeltemperaturen i ytvattnet 1 till 2 grader över den normala. I Västerhavet var det nära den normala.
I juli och augusti var det nära normala temperaturer i ytvattnet i genomsnitt, men passerande lågtryck gav upphov till uppvällningsfenomen med lokalt riktigt låga temperaturer utmed den svenska ostkusten. Till exempel hade Forsmark en snabb temperatursänkning från 18 till drygt 8 grader i ytvattentemperatur den 2 juli. I augusti hade Ratan ett nytt lägsta minimirekord i ytvattentemperatur med 5,6 grader och under månaden som helhet stannade medeltemperaturen där på 10,5 grader.
I september startade höstavkylningen, men lugna och soliga förhållanden i början av månaden gav nya maximirekord i ytvattentemperatur vid både Väderöarna och Landsort. Därefter fortsatte avkylningen i lugn takt ända fram till mitten av november. Några dagars kyla gav då den första tunna isen i inre skärgårdar i nordöstra Bottenviken.
Under december blev det kallare som helhet och avkylningen av ytvattnet tog fart. I slutet av månaden var det nära normala ytvattentemperaturer i haven runt Sverige.
Isläggningen tog också fart och i mitten av december lade sig en krans med tunn is runt kusterna i Bottenviken och Norra Kvarken. Även i inre skärgårdar och vikar ned till norra Östersjön lade sig nyis.
Vattenståndet växlar mest vid lågtryck
Vattenståndet påverkas framförallt av kraftiga vindar som pressar vattenmassorna åt olika håll beroende av vindriktningen. Lokalgeografin kan förstärka effekten, till exempel vid uppgrundningar längst in i vikar. Det kan även bli en förstärkning i samband med vattenpendling i de olika havsbassängerna, vilket också beror på den lokala geografin.
Normalt uppmäts de största och lägsta vattenstånden i samband med lågtryckspassager under höst, vinter och tidig vår, medan det ofta är mer normala vattenstånd under sommarhalvåret.
2022 började med passage av flera djupa lågtryck i januari och februari. Vid stormen Maliks passage sista helgen i januari uppmättes flera höga vattenstånd längs västkusten, den högsta vid Sjöfartsverkets station Halmstad på +158 cm över medelvattenståndet. Längre söderut noterade Viken +139 cm samtidigt som det sjönk till -94 cm i Skanör, vilket ledde till kortvarigt inflöde i Östersjön.
I februari fortsatte vattenståndet att stiga och det blev allmänt 30 till 50 cm över medelvattenståndet i de östra farvattnen. Månadens högsta vattenstånd noterades i Kalix med +115 cm.
I mars blev det mer högtrycksbetonat väder och vattenståndet sjönk sakta till mer normala nivåer, som höll i sig under stora delar av våren och sommaren.
Under hösten började lågtryckstrafiken att öka igen och variationerna i vattenståndet blev större. Höstens högsta vattenstånd noterades i Uddevalla den 6 oktober med +99 cm. Höstens lägsta vattenstånd uppmättes i Kalix den 12-13 december med -113 cm.
Höga vågor främst under vintern
Höga vågor genereras av kraftiga vindar som får verka under en lång tid och över en lång sträcka av fria vattenvidder. Det betyder att det oftast är i samband med de djupaste och kraftigaste lågtrycken som de högsta vågorna uppstår.
Under 2022 var det framförallt januari och februari som bjöd på stora våghöjder. Vid flera tillfällen i samband med djupa lågtryck bildades våghöjder på över 4 meter. Högst notering gjordes i samband med stormen Malik 29-30 januari, då Brofjorden uppmätte 5,6 meter och Väderöarna 5,3 meter. I Östersjön fick samtidigt Knolls grund 4,5 meter och i Bottenhavet fick Finngrundet 4,4 meter.
Under våren var det lugnare förhållanden, men vid några tillfällen bildades högre vågor. I början av april var det blåsigt och då noterades 4,3 meter höga vågor vid Knolls Grund. I slutet av maj var det blåsigt på västkusten och den 26 bildades 4,3 meter höga vågor vid Brofjorden.
Därefter var det som vanligt lugnare förhållanden under sommarperioden och det var först i oktober våghöjder över 4 meter noterades igen vid Väderöarna och Brofjorden. I november uppmättes 4,6 meter höga vågor vid Väderöarna.
Även i december uppmättes över 4 meter höga vågor vid flera stationer. I samband med hårda nordliga vindar över Bottenhavet var vågorna 4,5 meter höga vid Finngrundet.