Biologiska effekter modifieras regionalt och lokalt
Säsongsvariationen i ytvattnets pH-värde i Östersjön är större än den i Västerhavet. En förklaring är på att de mer näringsrika förhållandena i Östersjön ger en högre växtplanktonproduktion under sommaren, pH-värdet stiger mer.
En annan faktor är också att Östersjön vatten har en lägre alkalinitet, mindre buffertförmåga, än Västerhavet. I grunda vikar kan variationen vara ännu starkare där dygns- och säsongsvariationer på mer än 1 pH-enhet kan förekomma,. Sådana variationer i surhetsgrad kan tyckas vara mycket viktigare än påverkan genom ökande koldioxidhalter. Det är dock viktigt att komma ihåg att processerna samverkar och på längre sikt kommer ökande koldioxidhalter att skapa en stadigt nedåtgående trend i havsvattnets pH-värde.
Försuras svenska kustvatten?
Trots många års övervakningsdata är det i dagsläget omöjligt att se några långsiktiga trender i havsvattnets pH för Östersjön och Västerhavet. Starka säsongsvariationer och metodproblem bidrar till att det är svårt. Vetenskapliga modeller pekar dock på att stigande koldioxidhalter i atmosfären kommer att bidra till en ännu större variation i ytvattnets surhetsgrad. Dessutom förutspår forskarna att de lägsta vintervärdena i ytvattnens surhetsgrad gradvis sjunker. Det innebär att känsliga arter kan utsättas för skadliga surhetsnivåer redan inom de närmsta årtiondena.
Hur påverkas svenska marina arter av havsförsurning?
Havsförsurning påverkar marina organismer direkt, indirekt, och genom interaktioner med andra faktorer i havsmiljön.
Effekterna av havsförsurningen för enskilda växtplanktonarter är tydligt negativa, neutrala, eller positiva på artnivå,, medan effekterna på hela växtplanktonsamhället är mer subtila. Här syns bara en svag positiv respons och förändringar i vilka arter som var mest dominerande,. Liknande mönster sågs bland marina djur. Bland ormstjärnor sågs starka negativa effekter för många arter, medan andra arter reagerade neutralt, men ytterst få arter reagerade positivt,,,,,. Forskare har även rapporterat om genetiska effekter av havsförsurning,,.
Negativa effekter av försurning är vanligare högre upp i näringskedjan, till exempel bland bottenlevande djur och fisk9. Trots detta går det inte att se några signifikanta försurningseffekter på ekonomiskt viktiga fiskarter, som torsk och sill, i Västerhavet och Östersjön,,,,.
Tolkningen av försurningseffekter bland svenska marina arter påverkas bland annat av att en högre näringsstatus ger ökad motståndskraft mot havsförsurning,,.
Samtidigt visar undersökningar av de kombinerade effekterna av havsförsurning och klimatfaktorer (till exempel uppvärmning och utsötning) starka interaktioner som överväldigar (till exempel uppvärmning), eller väsentligt förändrar (till exempel syrebrist) organismers responser till havsförsurning. Det är också viktigt att i många fall har interaktiva effekter av havsförsurning i kombination med andra klimatfaktorer varit små eller inte kunnat upptäckas9.